Travel Coin Box

Thursday, February 25, 2016

Kolesterol vs Nestle Omega Plus

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mencoret di blog kesayangan ini setelah lama menyepikan diri angkara kesibukan yang di buat2...hehehe...Kali ni nak share skit mengenai kesihatan..Mungkin ada yang tahu n ada yang xtahu dan ada yang tahu tapi buat-buat xtahu...lagi parah kalau xtahu tapi buat2 tahu..tin kosong la jawabnye...
Baru-baru ni ada check kolesterol...adoi...tahap kolesterol agak tinggi...so...cuba la search produk2 yang ok...so..Liza amik inisiatif untuk mencuba NESTLE OMEGA PLUS..walaupun xberapa nak lepas minum susu, tapi syukur Omega plus ni SEDAP...

Kolesterol

Tahukah anda terdapat 2 jenis kolesterol di dalam tubuh badan kita???

  • Kolesterol baik (HDL) : Membantu menyingkirkan kolesterol berlebihan daripada tubuh badan.
  • Kolesterol jahat (LDL) : Menyumbang kepada plak yang boleh menyumbat arteri dan                                                         menyebabkan arteri kurang berfungsi.


Pengawalan Kolesterol


1/3 rakyat Malaysia mempunyai kolesterol tinggi. Kolesterol yang berlebihan dalam tubuh badan boleh meningkatkan risiko terhadap penyakit JANTUNG.


Tips Mengawal Kolesterol
  • Minum 2 gelas Nestle Omega Plus setiap hari.
  • Kawal berat badan.
  • Bersenam secara kerap : 30 minit setiap hari.
  • Makan secara sihat : Kurangkan pengambilan makanan berlemak.
  • Berhenti merokok.

Info di bawah ni sumber ihsan Nestle..Kalo nak tahu lebih lanjut boleh kunjungi web Nestle ok...
Sedikit info mengenai Nestle Omega Plus....

Kolesterol

ACTICOL adalah sterol tumbuhan...Apakah itu sterol tumbuhan???


Kolesterol

Hidup kita sentiasa sibuk tetapi kesihatan perlu diutamakan..Tetapkan waktu pilihan anda untuk minum 2 gelas susu Nestle Omega Plus setiap hari. 
Segelas susu bersamaan 3 sudu besar omega plus + 200ml air..

Antara kebaikan Nestle Omega Plus yang Liza nak kongsikan :
  • Nestle Omega Plus adalah susu yang rendah lemak. Sebanyak 60% telah dikurangkan berbanding susu krim penuh biasa.
  • Hanya disyorkan minum 2 gelas sehari.
  • Susu ini boleh dicampur dalam bijirin lain, teh @ kopi.
  • Ujian klinikal : Minum 2 gelas susu selama 30 hari dapat menurunkan tahap kolesterol 7%.
  • Mengandungi Acticol untuk menurunkan kolesterol.
  • Asid lemak penting Omega 3 & 6.
  • Kalsium yang tinggi.

Hmm..banyak kan kebaikan Nestle Omega Plus ...So, jom kita amalkan minum 2 gelas susu omega setiap hari..Semoga tahap kolesterol liza stabil semula.Insya Allah...

Semoga berjumpa lagi di lain entry...
Salam sayang >azfaeiza<


23 comments:

  1. aduh..tk tertelan kalau susu ni..tp mungkin bleh cuba kalau sdp ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh campur kalo xlepas susu kosong...hihihihi...

      Delete
  2. susu omega ni sedap.sekarang dah ada yg dalam kotak.lagi senang nak bawa travel.
    klik nuff liza

    ReplyDelete
  3. wow...bagusss.. rajin minum susu dah skrg ni..

    ReplyDelete
  4. macam nak try jugak susu omega ni..

    ReplyDelete
  5. saya memang amalkan.. sedap.. kalau campur milo lagi sedap.. hehe

    ReplyDelete
  6. Kena amalkan kembali niy minuman susu. Lama dah berhenti. Huhu.

    ReplyDelete
  7. Itu susu omega plus kalau saya campur dengan green tea boleh tak?3 sudu

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya sebarang jenis produk tenusu tidak dicampurkan dengan minuman berkafein seperti tea. Fungsi plant sterol utk membantu mengurangkan tidak terjejas tetapi minuman berkafein akan menyebabkn pengurangan kepada penyerapan kalsium oleh tulang. seeloknya tuan jarakkan waktu utk minum susu omega dan green tea tersebut. saya galakkan tuan minum susu omega di waktu pagi, dan green tea sebelum tidur :)

      (freelance dietitian)

      Delete
  8. Salam, susu omega plus ni kalau rasa pekat sangat 3 sudu x 2gelas sehari boleh ambil 2 sudu x 3 gelas sehari. Sesuai kalau nak campur dengan perisa lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www.mcliqonapps.com/fb-tabs/nestle_nop_qna/bm_qa04.html

      Delete
  9. Tgh amalkan setiap pagi dan ptg bersama oat organic. Terbaik.

    ReplyDelete
  10. Macam gula tinggi dlm darah boleh ke minum susu ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini bergantung kepada badan individu. utk memudahkan, sebelum minum susu ni, pesakit yg tinggi gula dlm darah boleh check bacaan gula dulu. pastikan bacaan gula dlm paras normal ketika ini. dan selepas minum susu ni (minum susu ini shj, tanpa tambahan makanan lain), check gula lagi sekali selepas 2 jam. sekiranya bacaan gula naik melebihi normal, maka susu ini tidak sesuai utk individu berkenaan.

      (freelance dietitian)

      Delete
  11. Salam, susu omega ni sesuai ke untuk remaja 20 tahun?

    ReplyDelete
  12. Salam, susu omega ni sesuai ke untuk remaja 20 tahun?

    ReplyDelete
  13. Susu omega nie sesuai ke untuk pesakit jantung yg ada block di jantung?

    ReplyDelete
  14. hi..nk tnya skit..kalau minum susu ni 2kli shari mksud nya sebelum sarapan dan sebelum tido ke?

    ReplyDelete
  15. tapi kan kenapa ye lps beberapa jam minum omega jadi cirit...adakah normal...bkn sekali 2 sy perasan setiap kali minum mesti kena...tq harap ada yg bleh bantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin awak lactose intolerance...

      Delete

Jangan lupa Klik2